نورپردازی، یکی از مهم ترین عناصر دِکوراسیون است. طراحان دکوراسیون، اهمیتِ نوع مناسبِ نورپردازی را در دکوراسیونِ داخلی می دانند و نقش مهمی در طراحی دکوراسیون داخلی دارد. نور بر همه چیز از طراحی گرفته تا عملکرد تأثیر می گذارد و می تواند حتی از رنگ نیز مهم تر باشد. نور ساخته نمی شود، اما درک آن فضاها و فرم های معماری را مشخص می کند. بافت و مواد را رندر می کند، سطوح را روشن می کند و جو ایجاد می کند. همچنین تأثیر عمیقی بر جنبه های بیولوژیکی و عاطفی زندگی روزمره ما دارد. بر کل هوشیاری، سلامتی و عملکرد ما تأثیر می گذارد. ما می دانیم که نحوه نورپردازی ما بر درک بصری و درک زیبایی شناختی ما و همچنین سلامت بیولوژیکی و عاطفی ما تأثیر می گذارد. تمرکز بیشتر بر نحوه روشن کردن محیط اطراف خود با تغییر قدرت، کیفیت و رنگ نور در طول زمان، توانایی های ما را به عنوان معمار برای تقویت زندگی روزمره افزایش می دهد.
بررسی موقعیت و زوایای ساختمان
کاربری این فضا چیست و چقدر نور طبیعی و نور مصنوعی نیاز دارد.
توجه به انعکاس نور در خانه
نحوه دریافت نور بر درک افراد از محیط، آرامش، دلپذیری، حفظ حریم خصوصی، فضایی، پیچیدگی و وضوح تصویر تاثیرگذار خواهد بود. در نتیجه هنگام طراحی فضای داخلی باید به نورپردازی دقت شود چراکه رنگ، زاویه و ارتفاع نور روز با زمان روز و جهت قطب نما متفاوت خواهد بود در نتیجه اگر از جمله افرادی هستید که دوست دارید نور زیادی را در طول روز دریافت کنید بهتر است از مکان هایی که به سمت جنوب هستند برای ساخت آشپزخانه، اتاق نشیمن و… استفاده کنید. نور طبیعی همچنین یک راه عالی برای صرفه جویی در هزینه های انرژی است، زیرا نیازی به روشن شدن نور مصنوعی ندارد.
استفاده از نورهای مصنوعی در معماری مزایای زیادی دارد. ابتدا می توان از نورهای مصنوعی برای ایجاد حالات خاص در یک فضا استفاده کرد. به عنوان مثال، اگر می خواهید فضایی پرانرژی تر باشد، می توانید از نورهای روشن تر استفاده کنید. اگر فضایی را می خواهید که احساس آرامش بیشتری داشته باشد، می توانید از نورهای ملایم تری استفاده کنید. هدف این است که درخشندگی خورشید را به تصویر بکشیم، تغییر جهت دهیم، سایه بزنیم یا قاب کنیم تا زندگی روزمره در ساختارهایمان تقویت شود.
می توان از نورهای مصنوعی برای بهبود عملکرد یک فضا استفاده کرد. برای مثال، اگر در حال طراحی آشپزخانه ای هستید، برای مثال، ممکن است دارای نورپردازی روشن با ویژگی های ایمنی خاص باشد تا اطمینان حاصل شود که سطوح داغ یا چاقوهای تیز به افراد آسیب نمی رسانند، در حالی که نور اطراف میز را پایین بیاورید تا آن را رمانتیک تر کند. همین امر در مورد اتاق نشیمن نیز صدق می کند، ممکن است با نور ملایم تری طراحی شود تا فضای آرامش بخش تری ایجاد کند.
انتخاب نور مناسب مطابق با کاربرد
قبل از انتخاب این که از کدام نور استفاده کنید، هدف آن را درک کنید. به عنوان مثال، دکوراسیون یک اتاق مطالعه به نورپردازی نقطه ای احتیاج دارد، در حالی که آشپزخانه، ناهار خوری و اتاق نشیمن به مدارهای مختلف نور نیاز دارد تا عمق و بافت هر فضا را بوجود بیاورد.
اگر می خواهید نورپردازی فضای منزل یا محل کارتان، هم شیک و دلنشین باشد و هم کاربردی، باید این سه نوع نورپردازی را در نظر داشته باشید: ” نورپردازی عمومی، نورپردازی کاری و نورپردازی تاکیدی.”
این سه، در کنار یکدیگر، باعث می شوند که هم خانه تان شیک به نظر برسد و هم نور کافی برای انجام کارها و نور مناسب برای استراحت کردن در خانه وجود داشته باشد. در ادامه، این سه نوع نورپردازی و چگونگی کاربردِ آن ها را برایتان خواهیم گفت.
یکی از اولین انواع نورپردازی است که در طراحی دکوراسیون داخلی بسیار کاربردی است. منابع نورپردازی عمومی، نور مورد نیاز برای روشنایی خانه را فراهم می کند. لامپ های سقفی و مهتابی ها برای تامین نور عمومی کافی اند. نورپردازی عمومی برای اتاق خواب مناسب نیست ولی برای اتاق نشیمن و سالن های بزرگ بیشتر کاربرد دارد. در این نوع نورپردازی، نور به یک اندازه در محیط پخش می شود و روی هیچ وسیله و یا محیطی متمرکز نیست.
نورپردازی کاری، سبکِ دیگری از نورپردازی است. متخصصان طراحی داخلی در وهلۀ اول، به این نکته توجه دارند که در هر کدام از قسمت های خانه یا دفتر کار، قرار است چه فعالیتی صورت بگیرد، سپس نور پردازی متناسب با آن فعالیت را انجام می دهند.
نورپردازی کاری به شما اجازه می دهد در مکان های مورد نیاز، بیشترین نور را در اختیار داشته باشید. مثلاً محیط هایی که مخصوص آشپزی، انجام تکالیف و مطالعه هستند، به نور بیشتری نیاز دارند. کانتر آشپزخانه و میز مطالعه به نور زیادی نیاز دارند؛ البته یادتان باشد که در نورپردازی خانه باید تعادل را برقرار کنید و این طور نباشد که بعضی از قسمت های خانه خیلی روشن باشند و برخی دیگر تاریک و کم نور.
متخصصان طراحی دکوراسیون، از نورپردازی تاکیدی برای افزودنِ عناصرِ تزیینی و ایجادِ تاثیراتِ بصری، استفاده می کنند.
نور پردازی تاکیدی یکی از منابع مورد استفاده در طراحی دکوراسیون مدرن است. از این سبک نورپردازی برای جلب توجه ها به سوی تابلوی نقاشی، مجسمه، ورودی خانه یا یک ویژگی معماری استفاده می شود؛ در ضمن، یادتان باشد که ترکیبِ دقیقِ انواع نورپردازی می تواند تاثیر شگرفی بر دکوراسیون داخلی شما داشته باشد.
نورپردازی برای فضاهای مسکونی عموماً از دیودهای ساطع نور یا منابع نور دیود ساطع نور تشکیل شده است. نور ال ای دی در خانه عموماً به دلایل ایمنی و همچنین برای کنترل روحیه یک اتاق خاص استفاده می شود.
با این حال روشنایی LED برای دمای رنگ مناسب باید با دقت انتخاب شود. عملکرد فضا تعیین می کند که چه دمای رنگ نور را انتخاب کنید. به عنوان مثال، اگر می خواهید آرامش و راحتی داشته باشید، دمای رنگ 2700K را انتخاب کنید. اگر به روشنایی کار نیاز دارید، حتی اگر فقط برای یک منطقه خاص باشد، باید 4000K یا حتی بیشتر باشد تا کارگران هوشیار باشند و اطمینان حاصل شود که فضاهای کاری می توانند سازنده باشند. برخی از چراغ های LED قابل تنظیم هستند. این بدان معنی است که شما می توانید دمای رنگ آنها را بسته به نحوه استفاده از اتاق تنظیم کنید. این چراغ های LED قابل تنظیم گران تر هستند. بنابراین اگر برای یک فضا فقط یک بار استفاده دارید، انتخاب نوری که به دمای رنگ نوری که نیاز دارید اختصاص داده شود مقرون به صرفه تر است.
سخن پایانی
نورپردازی در دکوراسیون منزل به همان اندازه ساختار خانه اهمیت دارد. اگر نورپردازی شما ضعیف باشد، ساختمان شما هر چقدر هم زیبا باشد، باز یک جای کار می لنگد.
تیم مهندسی سهیل بناسازان با دانش به روز و تیم مجرب خود، آماده ارائه خدمات در زمینه طراحی داخلی ، مشاوره و دکوراسیون داخلی به شما عزیزان می باشد.
خسته نباشید.